TALLER DEL CICLE DE L’AIGUA I BIODIVERSITAT DE LA MEDITERRÀNIA

A principi del mes de novembre vàrem iniciar una activitat relacionada amb el cicle de l’aigua a càrrec del Museu Balear de Ciències Naturals que ens ha apropat el museu a l’escola. La primera activitat va consistir en el cicle de l’aigua-un dels objectius de curs de tercer de primària de l’assignatura de ciències socials.

Durant tres setmanes ens han deixat a la nostra disposició un maletí amb molts recursos sobre aquesta temàtica. Hem parlat dels estats de l’aigua, els llocs on es pot trobar aigua a la natura, com arriba l’aigua a les cases, com és l’aigua líquida de la superfície (la major part és salada, i molt poca és dolça) i els noms que té aquesta aigua dolça ( riu, llac, llacunes, torrents, rambles i barrancs). 

Com moltes coses a la vida tot està interrelacionat i costa separa una cosa de l’altra. I com no podia ser d’altra manera, la flora i la fauna hi tenen molt a veure amb el tema de l’aigua. N’Aina del museu ens va parlar sobre una espècie endèmica: el ferreret. Així que també, hem investigat sobre aquesta espècie que havíen donat per extinguida, però que afortunadament ja viu a les serres més importants de Mallorca: la de Tramuntana i la de Llevant. Hem descobert que és una granota que mesura només 3 cm. Viu a les encletxes dels torrents de les serres. Té un deprededor importan: la serp. El seu nom és degut al seu cant similar al d’un ferrer quen pega amb el seu martell.

Avui hem acabat aquest taller amb una activitat sorpresa. Ens ha parlat de la biodiversitat de la Mediterrània i ens ha duit uns quants objectes del museu que hem pogut observar i tocar de ben aprop. Ha seleccionat tot lo referent als taurons i ens ha duit: mandíbules de taurons, pell de diferents taurons (els que van més per a la superfície que tenen la pell suau; i els que van per aigües profundes, que tenen la pell molt aspra), una rèplica d’una dent de megalodon que varen trobar fossilitzada al pla de Mallorca i també, ous de tauró!

Aquesta activitat s’enmarca dins un dels objectius fonamentals del projecte europeu “Together to get there” és la cura pel medi ambient i tota la temàtica relacionada amb aquest tema (2019-2022).

(Clica damunt la imatge per veure més grossa)