Visita d’ensenyament-aprenentatge a Finlàndia. Projecte Together to Get There

El CEIP Mestre Pere Garau participa al projecte europeu “Together to get there”, que té una durada de 2 anys i està co-financiat amb fons europeu.  

A dintre aquest projecte hi estan implicades escoles de diversos països: Itàlia, Grècia, Xipre, Croàcia, Espanya i Finlàndia, que és el país coordinador. La temàtica del projecte és la cura pel medi ambient

Alguns dels objectius dels projectes europeus són: compartir experiències, aprendre els uns dels altres damunt els fets culturals més importants de cada país, millorar la llengua anglesa i l’ús de les TIC.

Aquesta vegada dues mestres hem anat a Oulu, a Finlàndia. Hem conegut de primera mà el famós sistema educatiu finès, on l’educació obligatòria va des dels 7 als 15 anys. Finlàndia és el país menys densament poblat de la Unió Europea (16 habitant per km).

Visita a Oulu, primera jornada 18 de febrer de 2020.

L’escola Kaakuri és una escola gran de Oulu, al Nord de Finlàndia. Té 800 alumnes, 60 mestres i altres assistents. 

L’equip docent ens ha fet una gran rebuda amb cançons i música tradicionals. Hem sabut finalment quin ha estat el logo guanyador, que serà representatiu del projecte. Enhorabona a Croàcia!

Hem pogut veure in-situ la metodologia d’ensenyança- aprenentatge d’una escola finlandesa, que es basa en: 

Les escoles són públiques, tothom té el mateix dret al benestar i a l’educació. El govern dóna molt suport a les famílies, per exemple, pagant el berenar a tots els alumnes.

La coeducació, i així es reflecteix en la seva oferta educativa.

Els nins i nines ens han fet un guiat pel centre en petits grups i ens han explicat de primera mà tot el que fan pels diferents espais: aules d’economia familiar, on s’ensenya als infants a cuinar, fer net, organitzar la casa i a valorar el fet d’elaborar ells mateixos el que menjaran, en comptes de comprar aliments pre-cuinats o processats. Consumir productes propers i de temporada també influeix en el medi ambient. 

 A més de les assignatures que nosaltres tenim, hi ha altres espais on es fan tallers on es treballa la fusta, el ferro, la electrònica, teles, confecció i disseny de roba.

En arribar ens trobam un gran espai central obert, que és aprofitat com a menjador. Al seu voltant, en diferents pisos, es van distribuint les aules i acurats espais educatius.

Els alumnes surten al pati, faci el temps que faci, per respirar aire fresc i oxigenar el cervell.  Per poder fer-ho, tots els infants tenen un espai on deixen roba d’exterior adequada per a la seva climatologia. Dins l’escola, els nins i nines poden triar si anar o no descalços.

Els mestres participants hem aprofundit damunt dos temes: el co-teaching i la importància de la psicologia positiva a l’ensenyament. Partint de la creença de que dos educadors aporten més que un tot sol, es poden fer diferents tipus d’agrupaments dels alumnes. D’aquesta manera el procés d’ensenyament aprenentatge és més enriquidor i profitós. Pel que fa a la psicologia positiva, la felicitat és una elecció i cal exercitar la ment amb accions com: somriure, fer exercici, cuinar, estar en contacte amb la natura, relaxar-se, caminar descalços, sembrar, perdonar i obrir la nostra ment. 

En acabar la nostra jornada, els mestres ens han acompanyat a fer una sortida per a veure la mar gelada del Bàltic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>